موتوربرق چیست؟
https://www.kifabzar.com/images/nan
موتور برق چیست و چگونه کار می کند؟
موتور برق یا مولد الکتریکی دستگاهی است که انرژی مکانیکی حاصل از سوخت گاز یا بنزین و گازوئیل را به انرژی الکتریسیته تبدیل می کند. البته موتور برق همان موتور ژنراتور است که اصطلاحا در بازار به ژنراتورهای کوچک هواخنک و پرتابل ،گفته میشود..
کاربرد موتور برق:
- مصارف خانگی
- ویلا
- بانک
- مراکز مهم امنیتی
- بیمارستان ها
- دیتا سنتر ها
- مراکز خرید
- کارگاه ها
- کارخانه ها و …
کاربردهای دیگر موتوربرق ها:
- برق رسانی به پمپ های مختلف آب
- برق رسانی به کف کش ها
- استفاده برای الکترو موتورها
- سیستم های برقی کوچک مثلا روشنایی و …
به راستی انتخاب هر محصولی در بازار امروزی بسیار پیچیده و طاقت فرسا به نظر می آید، به همین دلیل انواع موتور برق و ژنراتور بدلیل گستردگی در کیفیت و قیمت هم از این قاعده مستثنی نیستند.مهمترین عامل در تصمیم گیری انتخاب سوخت مناسب می باشد، انواع موتور برق یا ژنراتور خانگی کوچک و مسافرتی با سه سوخت متفاوت در بازار موجود می باشد:
- موتور برق یا ژنراتور برق گازسوز
- موتور برق بنزینی یا ژنراتور بنزینی
- موتور برق دیزلی یا دیزل ژنراتور
مزایای موتور برق گازسوز
این موتوربرق به دلیل نوع سوخت ،کم مصرف می باشد و باعث کاهش آلودگی هوا میشود و دارای هزینه های کمتری نسبت به نوع بنزینی می باشد.از دیگر امکانات این دستگاه بی خطر بودن این دستگاه است. این نوع به خاطر گازسوز بودن و حذف بنزین باعث طول عمر محصول نسبت به نوع بنزینی شده است.
موتور برق بنزینی:
پرکاربرد ترین نوع ، موتوربرق های بنزینی می باشد این سیتم ها برای کارکردن در مکانهایی که دسترسی به گاز وجود ندارد مناسب می باشد. سوخت این سیستم ها از بنزین می باشد.باتوجه به نوع سوخت این محصول گازهای اکسید کربن و دی اکسید کربن تولید می شود که باید در فضای باز مورد استفاده قرار گیرد در غیر اینصورت موجب خفگی می شود.
انواع موتور برق از نظر سیستم روشن و خاموش شدن:
- موتوربرق های هندلی
- موتور برق های اتوماتیک
موتوربرق های هندلی
موتور برق های استارتی: که دارای موتور استارت الکتریکی و باطری می باشند.( البته ترکیب استارت و هندل نیز وجود دارد) نوع استارتی با دکمه استارت یا سوییچ تعبیه شده برروی خود براحتی روشن و خاموش می شوند و نیازی به هندل زدن و دور گرفتن موتور جهت روشن شدن ندارند.
موتور برق های اتوماتیک: که دارای سیستم سوییچ اتوماتیک برق شهر و ژنراتور بوده ، یعنی با قطع برق موتور برق به صورت اتوماتیک روشن شده و برگشت برق شهر فرمان خاموش شدن موتور برق ارسال می گردد.
سیستم راه اندازی موتور برق یا همان دیزل ژنراتور برای برق اظطراری هم می تواند به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک باشد.
اجزای تشکیل دهنده موتور برق:
- موتور: این بخش از موتور برق قسمت تامین کننده انرژی اصلی مکانیکی را بر عهده دارد. موتور قسمت اصلی یک موتور برق است که در آن انرژی مکانیکی دستگاه در آن تبدیل به انرژی برق می گردد و هرچقدر توان موتور بالاتر باشد میزان برق تولید آن نیز بیشتر می باشد.
- سیستم سوخت: وظیفه سوخت رسانی به موتور را دارد.
- آلترناتور: که وظیفه تامین انرژی الکتریکی را بر عهده دارد.
- پانل برق: تجهیزات خروجی برق AC , DC همچنین کنترل و محافظت از موتور و ژنراتور را بر عهده دارد.
- روغن: بخاطره کار کردن طولانی مدت با موتور برق در روز ممکن است اجزا دستگاه دچار سائیدگی شود که با بودن سیستم روغن کاری این مشکل به حداقل می رسد.
۴ گام پیش از انتخاب موتور برق:
- ابزار و تجهیزاتی که میخواهید به صورت همزمان با برق روشن کنید، تعیین کنید.
- میزان وات مصرفی جهت راهاندازی و عملکرد مداوم، به دست آورید.( برای یافتن این موارد، دفترچه راهنمای هر محصول را بررسی کرده و یادداشت کنید)
- کل مصرف برق را حساب کنید، ۱۰ الی ۱۵ درصد، به عنوان ضریب ایمنی اضافه کنید.
- ژنراتوری را انتخاب کنید که دارای قدرتی مساوی و یا بیشتر از کل مصرف برقی که حساب شده، داشته باشد.
- بودجه تقریبی خود را در نظر بگیرید. اگر نمیخواهید هزینه خیلی بالا کنید، موتور برق های چینی می تواند مناسب باشد.
رعایت ایمنی در موتور برق ها:
رعایت ایمنی در موتور برق ها بسیار مهم است. زیرا محصولات احتراق این مواد ،گاز های سمی و مونواکسید کربن می باشد.اگر موتور برق در جای نامناسب و محل بسته ای قرار داده شود، روشن شدن موتور برق باعث گاز گرفتگی و خفگی می گردد. بهمین دلیل بهتراست مکان قرار گیری موتور برق سنجیده شود و در محیط های باز نصب گردد.
برخی موتور برق ها آلودگی صوتی بسیار زیادی دارند که به مرور زمان ممکن است موجب آسیب های شنوایی شود. برای حل این مشکل می توانید از موتور برق های کانوپی دار یا به اصطلاح سایلنت استفاده کنید. این موتور برق ها که دارای اتاقک عایق بندی شده در اطراف ژنراتور هستند از انتشار صدای دستگاه به خارج از محیط جلوگیری می کنند که این امر در کاهش صدای موتور برق بسیار موثر است. اگر از موتور برق های بدون کانوپی یا اوپن استفاده می کنید بهتر است موتوربرق را در فضای آزاد و دور از منطقه مسکونی نصب کنید. اگر محل نصب موتور برق در یک منطقه مسکونی می باشد بهتر است حتما از موتور برق های کانوپی دار استفاده کنید که آلودگی صوتی کمتری دارند.تا جای امکان فضای قرار گیری موتور برق باید مسقف باشد تا به دور از نور خوشید و بارش های باران و برف قرار گیرد زیرا نور خورشید به قطعات پلاستیکی و شیلنگ ها و اتصالات آسیب زده و بارش های جوی نیز خطر اتصال برق، برق گرفتگی و آسیب به افراد و دستگاه را به همراه دارد.
نکته: در هنگام خرید موتور برق ابتدامجموع ولتاز دستگاه هایی که نیاز دارید موتوربرق ،برق لازم را تامین کند بدست اورید ،سپس اقدام به خرید کنید.